Ihre Browserversion ist veraltet. Wir empfehlen, Ihren Browser auf die neueste Version zu aktualisieren.

Kérj segítséget!

Nem a te hibád!
Mindegy, milyen formában éltél meg visszaélést vagy erôszakot. Mindegy, milyen súlyos, amit átéltél. Nem a te hibád, hogy visszaélés vagy erôszak áldozata lettél.
A visszaélés és erôszak bármely formája esetén a felelôsség csak és kizárólag a tettesé.
Nem vagy egyedül!
A svájci családok 10%-ban ütik a gyereket, és évente 3-4000 fiatalkorú válik szexuális erôszak áldozatává szabadidôs vagy sporttevékenységük során.
Hány gyerek és fiatalkorú tapasztal az iskolában, szabadidejében vagy sportoláskor fizikai lelki és/vagy szexuális erôszakot? Minden bizonnyal rengeteg, és minden társadalmi rétegben. Nem vagy egyedül a tapasztalataiddal!
Felhagyhatsz a hallgatással és megszellôztetheted a rossz titkokat!
Az áldozatok hallgatása a legjobb védelem a tettesek számára.
A tettesek gyakran bebeszélik áldozataiknak, hogy a "közös titkokat" meg kell tartaniuk.
Nagy lehet a félelem attól, hogy eláruljuk a tettest, vagy hogy senki nem fogja elhinni az átélteket.
Téged is érint? Akkor fontos, hogy tudd: meg lehet akadályozni az ellened folyó visszaélést vagy erôszakot, méghozzá úgy, hogy elmeséled az átélteket. Így lehet a tettesekre rábizonyítani bônösségüket és megállítani ôket.
Próbálkozz újra!
Sok érintettnek többször meg kell próbálnia elmesélni az átélteket, segítséget kérni, amíg találnak valakit, aki hisz nekik. Ne add fel, ha veled is ez történik, hanem próbálj ismét segítséget kérni!
Ahol hisznek neked és segítenek!
Öntsd ki a szíved egy felnôttnek, barátnak vagy barátnônek, vagy fordulj egy tanácsadóhoz. Ezek az emberek megértik a félelmedet és aggodalmadat, tanácsot adnak neked és segítenek megtalálni a megoldást. A tanácsadók elérhetôségét a telefonkönyvben vagy a Címek pont alatt találod.
Jogod van segítséget kérni és kapni!
Vészhelyzetben ne szégyellj szólni egy felnôttek, tanárnak vagy bárkinek az utcán, villamoson, buszon! Jogod van segítséghez és tanácshoz, mindegy, mennyire súlyos az, amit átéltél.